YUSUF CANKAT
Sünger İmalat Mühendisi

Foam Plant Production Engineer
+90-535-272-6207

Kişisel Web Sayfama Hoş geldiniz. Sadece bilgilendirme amaçlıdır.

SÜNGER DÖKÜM SİSTEMLERİ


Sünger üretimi oldukça bilgi ve tecrübe isteyen hassas bir iştir. Sünger döküm ustasının yada mühendisin oldukça tecrübeli olması gerekir. Dakikada yaklaşık 500 dolar kimyasalın aktığı bir sistemde yanlış bir reçete süngerin merkezinde bir yangına neden olabileceği gibi on dakikalık bir hatanın 5000 doların çöpe atılması demektir ki bu da işletme için önemli bir maliyettir.

SÜNGERDE MALİYET HESAPLAMA: Sünger üretiminde maliyet hesaplama işini maliyet muhasebecisi yapar. Burada her bir dansite için üretim reçetesi baz alınır. Her bir dansite için metreküpe harcanan kimyasal maddeler birim fiyatları ile çarpılır ve toplam kimyasal harcama hesaplanır. Bunun üzerine %10 gibi bir işçilik elektrik su v.s masrafları ve firenin eklenmesi gerekir.

Ayrıca kalsit katmakta maliyeti düşüren başka  bir etkendir. Üreticiler bunu %5 e kadar katabilirler bu oran süngere tokluk verir ve kullanıcı açısından bir dezavantaj oluşturmaz, ancak  bu değerin üzerine çıkılması süngerde bağ oluşumlarını engellediği için kolay kopmalara ve yırtılmalara neden olur. 

Not: TDI kimyasalı genelde polyol kimyasalının kütlece yarısı oranında reaksiyona girer.


Bu yüzden reçeteler düzenlenirken kutu testleri ile reçetenin düzgün bir şekilde hazırlanması gerekir. Özellikle en tehlikeli kimyasal olan TDI ın miktarı çok önemlidir. Fazla TDI süngeri sertleştirir ancak su , polyol ve sertlik için harcanacak TDI değeri oldukça fazlaysa açığa çıkan ısı da fazla olacağından süngerde hiç istenmeyen bir duruma yani yangına neden olur. Bu yüzden sünger üretimi bilgi ve deneyim gerektiren ve  risk alabilecek insanların işidir.


Tecrübeli bir sünger döküm ustası ya da mühendisi polyol,TDI,su oranını iyi ayarlayabilmeli ve ayrıca kalay-amin-silikon-metilen klorür kimyasallarının sünger üretiminde nasıl bir etkiye sahip olduğunu iyi bilmelidir. Bunların dışında makine parametreleri de oldukça önemlidir örneğin mikserin hızı,mikserde kimyasala uygulanan basınç,karışıma verilen hava,konveyorun hızı, kimyasalın akışı ,süngerde alttan üstten yarılmalar ve bunların giderilmesi gibi konularda tecrübeli olmalıdır.Sünger üretimi continue ve kalıp döküm olarak iki ana kategoriye ayrılır.

CONTİNUE SİSTEM  İLE SÜNGER ÜRETME

Continue dediğimiz sistem aşağıdaki  video da izlediğiniz gibi kesintisiz bir şekilde tünelde üretilen süngerin bir blok kesici vasıtasıyla istenilen ölçülere kesilmesi esasına dayanır. Bu sistemler günümüzde kullanılan son sistemler olup büyük üreticilerin tercih ettiği bir sistemdir.



 BİR CONTİNUE SİSTEMLE YAPTIĞIM  ÜRETİM


KALIP YA DA SANDIK DÖKÜM SİSTEMLERİ

Kalıp dökümde ise kimyasallar önceden bir kapta karıştırılır ve belirli ebatlardaki kalıba dökülerek süngerin oluşması reaksiyonların tamamlanması beklenir, daha sonra kalıp açılarak sıcak olan sünger blokları soğumaya bırakılır. Aşağıdaki videolarda da  çok basit yöntemlerle nasıl kalıp sünger yapıldığını görebilirsiniz.



  KALIP DÖKÜMLERİM



GRANÜL SÜNGER ÜRETİMİ(FİRE DEĞERLENDİRME)

Granül sünger yapımı aslında bir fire değerlendirme işlemidir. Bu sistemin temeli kırpık haline gelen süngerlerin MDI(metilen Di izo Siyanat) ve prepolimer  ile karıştırılması, bir preste sıkıştırılarak su buharı verilmesi esasına dayanır. Burada MDI su buharı ile reaksiyona girmekte oluşan üründe prepolimer ile birleşerek sünger parçalarının yapışmasını sağlamaktadır. Ayrıca polyol, kalay,TDI,su buharı ile kendi kimyasal karışımınızı yapabilirsiniz.


Kırpık makinesinden çıkan sünger parçaları otomatik besleme ile kilo kontrollü karıştırma tankına dolarlar ve burada kimyasal ile iyice karıştırılırlar daha sonra karışım kalıba dökülür ve presle sıkıştırılır ve karışıma su buharı gönderilir 3-5 dakika sonra da   Sıkıştırılan ve 60-70 dansite sünger blokları kalıp açılarak soğumaya bırakılır ve müşterilerin istediği ölçülerde kesilerek paketlenir. 


Yatak ve mobilya üreticileri bu tür süngerleri takoz , kenar bordür ve dolgu malzemesi olarak kullanmaktadır ve ürünün satışında hiç bir problemle karşılaşılmaz.


 Bu sistemle üretim yapabilmek için yüklü miktarda sünger firesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bunun içinde büyük üreticilerle iyi bir iletişim kurmak gerekir bazen paranız olsa dahi fireleri alamayabilirsiniz.


Avrupa ve Amerika da ise genelde bu işi geri dönüşüm firmaları  eski koltuk, kanepe ve yatakları toplayarak geri dönüşüm tesisinde sünger,kumaş,yay v.s den ayırarak her birini ayrı ayrı işlemektedir. prosesi daha iyi anlamak için lütfen aşağıdaki videoyu izleyiniz.




KIRPIK MAKİNESİ

Sünger blokları kesilirken mutlaka fire çıkmaktadır. Bu çıkan fireler kırpık makinesi ile iyice öğütülerek granül sünger üretimi yapılabilmektedir.

KIRPIK MAKİNESİ VİDEOSU