Sünger üretiminde kalite kontrol çok önemlidir zira
bir müşteriye gönderdiğiniz süngerin daima aynı standartlarda gitmesi gerekir.
Eğer siz bir gün yumuşak bir gün sert sünger yollarsanız bu mobilya ya da yatak
üreticisini zor durumda bırakır, aynı takım içerisindeki kanepelerden birine
oturunca yumuşak diğerine oturunca bir sertlik hissedilebilir. Bu da üretici
açısından sıkıntılı bir durumdur.
Müşteriler süngerde ilk önce dansite (yoğunluğu) test ederler. Bu yüzden sünger üreticileri de mutlaka dansiteyi kontrol etmesi gerekir. Dansite bir metreküp süngerin kütlesidir. 1x1x1 metre ebadındaki bir süngerin kütlesi eğer 14 kg geliyorsa bu sünger 14 dansite süngerdir. Dansite ölçülürken sünger bloklarının ortasından numune alınır hassas bir terazide tartılır ve ebatları da hassas bir şekilde ölçülerek dansite tayini yapılır. Sünger bloklarının alt kısımlarında yoğunluk fazla üst kısımlarında düşük olur o yüzden dansite +1 ya da -1 şeklinde olabilir. Yani 14 dansite bir sünger 13 de gelebilir 15 de gelebilir .
SERTLİK ÖLÇME:
Sünger sertliğini ölçen bir çok test cihazı mevcuttur . En popüler olanı Zwick/Roell makinesidir. Bu makine hemen hemen tüm testleri yapabilmektedir. Genelde yüksek dansite süngerlerin sert sünger gibi algılanması doğru değildir. Dansite ile sertlik çok farklı şeylerdir. 28 dansite süngeri çok sert yapabileceğiniz gibi oldukça yumuşak ta yapabilirsiniz. Sertlik Bir sünger örneğini orjinal yüksekliğinin %40′ı kadar sıkıştırmak için harcanan kuvvet ile ölçülür.
Kalıcı Defermasyon Testi:
Bu testin amacı belirli bir basınç altında kalan süngerin kalınlığının azalıp azalmayacağını belirmektir. Genelde 50*50*25 mm ölçülerinde alınan sünger numunesi ölçünün %75 i oranında sıkıştırılarak 22 saat 70 derecelik bir etüv (fırında) bekletilir ve sonra tekrardan ölçülür. Aradaki fark deformasyondur. Kısaca ifade etmek gerekirse , test edilecek numunenin orjinal ölçüsünün(kalınlık) % de olarak kaybıdır.
Yırtılma Direnci:
150*25*25 mm ebatlarındaki sünger yukarıda görüldüğü gibi makinenin çenelerine bağlanarak yırtılma anındaki kuvvetin ölçülmesi esasına dayanır.
Çekme Direnci:
Çekme mukavemeti dayanıklılık ve elastikiyet açısından önemli bir testtir. Kolay kolay kopmayan ve kopma esnasında boyu çok uzayan sünger kaliteli bir süngerdir diyebiliriz. Kalsit gibi katkı maddeleri oluşan bağları zayıflattığı için bu tür katkıları içeren süngerler kolay kopar ve fazla uzamaz. Çekme mukavemeti ölçülürken yine yukarıdaki makinedeki çenelere numune bağlanarak kopana kadar kuvvet uygulanır . Kopma anındaki uzama yüzdesine bakılır.
Yanmazlık testi:
Sünger üretiminde yanmazlığı sağlamak için TCPP (Tris (1-kloro-2-propil) fosfat)dediğimiz kimyasallar kullanılır.Ülkemizde genelde yatay yanma hızı ölçülerek tayin yapılır. Numune yine bir yanma kabında iki ucu tutturularak sünger bir ucundan tutuşturulur ve yanma hızı ölçülür. Numune belirli bir süre sonra kendiliğinden söner yanan kısım için geçen süre önemlidir İngilizlerin kullanmış olduğu BS 5852 veya Crib 5 dedikleri test en zor olanıdır. Testin videosu için lütfen linke tıklayınız.