Kalıcı Defermasyon Testi:

Bu testin amacı belirli bir basınç altında kalan süngerin kalınlığının azalıp azalmayacağını belirmektir. Genelde 50*50*25 mm ölçülerinde alınan sünger numunesi ölçünün %75 i oranında sıkıştırılarak 22 saat 70 derecelik bir etüv (fırında) bekletilir ve sonra tekrardan ölçülür. Aradaki fark deformasyondur. Kısaca ifade etmek gerekirse , test edilecek numunenin orjinal ölçüsünün(kalınlık) % de olarak kaybıdır.

Yırtılma Direnci:


 

 150*25*25 mm ebatlarındaki sünger yukarıda görüldüğü gibi makinenin çenelerine bağlanarak yırtılma anındaki kuvvetin ölçülmesi esasına dayanır.

Çekme Direnci:

 Çekme mukavemeti dayanıklılık ve elastikiyet açısından önemli bir testtir. Kolay kolay kopmayan ve kopma esnasında boyu çok uzayan sünger kaliteli bir süngerdir diyebiliriz. Kalsit gibi katkı maddeleri oluşan bağları zayıflattığı için bu tür katkıları içeren süngerler kolay kopar ve fazla uzamaz. Çekme mukavemeti ölçülürken yine yukarıdaki makinedeki çenelere numune bağlanarak kopana kadar kuvvet uygulanır . Kopma anındaki uzama yüzdesine bakılır.

Yanmazlık testi:


 

Sünger üretiminde yanmazlığı sağlamak için TCPP (Tris (1-kloro-2-propil) fosfat)dediğimiz kimyasallar kullanılır.Ülkemizde genelde yatay yanma hızı ölçülerek tayin yapılır. Numune yine bir yanma kabında iki ucu tutturularak sünger bir ucundan tutuşturulur ve yanma hızı ölçülür. Numune belirli bir süre sonra kendiliğinden söner yanan kısım için geçen süre önemlidir İngilizlerin kullanmış olduğu BS 5852 veya Crib 5 dedikleri test  en zor olanıdır. Testin videosu için lütfen linke tıklayınız.