YUSUF CANKAT
Sünger İmalat Mühendisi

Foam Plant Production Engineer
+90-535-272-6207

Kişisel Web Sayfama Hoş geldiniz. Sadece bilgilendirme amaçlıdır.

SÜNGER DÖKÜM SİSTEMLERİ


     Yeni kurulacak olan sünger üretim tesislerinde kullanılmak üzere en az dört makineye ihtiyaç vardır. Bunlardan en önemlisi sünger döküm makinesidir. Gelişmiş ya da az gelişmiş ülkeler sandık döküm sistemlerini yavaş yavaş terkederek daha kısa sürede daha fazla sünger üretebilen continue dediğimiz sistemlere geçmektedirler. Sandık ya da kutu dökümlerde bir günde 80 metreküp sünger yapılabilirken , continue hatlarda bir saatte 700 metreküpe yakın sünger imalatı yapmak mümkündür. İşçilikten, kimyasaldan ve zamandan tasarruf etmek için continue sistemler çok avantajlıdır. Afrika ülkelerine yatırım yapmak isteyenler finans bakımından az bir maliyetle işe başlamak isterlerse kutu döküm halen geçerli olabilir.


SÜNGER DÖKÜM MAKİNELERİ(CONTİNUE FOAMING MACHINE )


SÜNGER SOYMA MAKİNELERİ (PEELING MACHINE)

      Kesim makinelerinde ise süngeri rulo şeklinde soyup saran makine olmazsa olmazlardandır. Çünkü rulo halinde soyulan sünger yatakların yüzündeki kumaşın, elyaf ve tela ile kapitone makinesinde dokunması gerekmektedir. Ayrıca mobilya sektöründe de koltuk ve kanepelerin yüzündeki kumaş süngerle birlikte dokunmaktadır. Üreticilerin bu ihtiyaçlarının karşılanması bakımından sünger soyan makineler mutlaka işletmelerde bulunmalıdır. Bu makinelerden 14 metre, 30 metre ya da 60 metrelik süngerleri soyan makineler vardır. 60 metrelik blokların iki ucunu yapıştırıp looper dediğimiz makinelerde kesintisiz soymak mümkündür ve oldukça hızlı bir makinedir. 14 metrelik süngerleri soyan makinelerde sünger bloğu kesim bıçağının altında gidip gelerek soyum yapar en başta süngerin uç kısmına yapıştırıcı sürülerek her alınan plaka operatör tarafından birbirine yapıştırılarak sarım yapılır. 30 metrelik blokları soyan makinelerde ise sünger bloğu yerde sabit dururken kesim ünitesi sünger üzerinde hareket ederek istenilen kalınlıkta sünger soymak mümkündür burada ise uçlar sistemde bulunan ısıtma ile sağlanmaktadır. Aşağıdaki video da sünger soyma işleminin nasıl yapıldığını görebilirsiniz makinenin arka kısmında otomatik sarma mevcuttur ancak müşteri bunu istemediği için konmamıştır.


DÖNER KESİM  MAKİNELERİ( Carrousel)HORIZANTAL CUTTING M.

     Bu kesim makineleri döner tablalı ve vakumlu makinelerdir. Vakum sünger bloklarının tabla üzerinde kesim esnasında hareket etmemesi için konulmaktadır ve çoğu makine üreticileri bunu opsiyonel olarak sunmaktadır. Bir döner tablanın kapasitesine göre 8 ya da 10 blok konarak aynı anda yatay yarma yapabilir. İşçilikten son derece tasarruf sağlayan bu tür makinelerle  günde yaklaşık 100 metreküpe yakın süngeri kesebilirsiniz. 


DİKEY KESİM MAKİNELERİ(VERTICAL CUTTING MACHINE)

Genelde fire değerlendirme için kullanılan bu makineler kalın ölçülerin kesilmesinde oldukça faydalıdır.


REBONDİNG(GRANÜL SÜNGER ) YAPAN MAKİNELER

Fire olarak çıkan süngerlerin değerlendirilmesinin en karlı yolu bu fireleri patos gibi öğüten kırpık makinelerinde çok küçük taneler haline getirip bazık kimyasallar ve su buharı yardımıyla pres altında yapıştırma esasına dayanır. Bu sayede 50 ya da 60 dansite granül sünger üretmek mümkündür. Bazı üreticiler ses yalıtımı için 100-150 dansite oldukça sert granül sünger de yapmaktadır.


OTOMATİK SANDIK DÖKÜM MAKİNELERİ(AUTO BATCH FOAMING)

Yatırım maliyeti oldukça düşük olan bu sistemlerle firmalar kendi süngerlerini yapabildiği gibi civar esnafında ihtiyacını karşılayacak kapasitededir. Her türlü kimyasalın beslemesi otomatik olduğu için günde 150 metreküp sünger dökmek bu sistemde mümkündür.


YATAY KESİM(VAR GEL TEZGAHI)(HORIZONTAL CUTTING M.)

Bu tür makinelere sadece bir blok koyarak istediğiniz kalınlıktaki süngerleri kesebilirsiniz. Küçük işletmeler için idealdir.